Pemakanan Kanak-kanak VS Perkembangan Kognitif Kanak-kanak

Cuti sekolah telah pon tamat dan ramai ibu bapa yang sangat teruja menghantar anak-anak mereka ke sekolah. Kebanyakan ibu bapa inginkan yang terbaik untuk anak-anak demi masa hadapan mereka kerana ialah satu perkara yang paling indah sebagai seorang ayah/ibu adalah untuk melihat anak-anak kita membesar dan melihat pencapaian mereka yang cemerlang di sepanjang tempoh pembesaran mereka.

Untuk menjadi seorang yang cemerlang pelbagai bahagian perlu diambil kira oleh ibu bapa bagi memastikan tumbersaran kanak-kanak cemerlang. Salah satu bahagian penting dalam tumbesaran awal kanak-kanak adalah perkembangan kognitif, atau lebih dikenali sebagai perkembangan mental. 



Kognitif didefinisikan sebagai proses mental untuk mentafsir, mempelajari dan memahami sesuatu: proses pembelajaran termasuklah pengamatan yang berlaku dalam otak manusia. Kognitif juga boleh didefinisikan sebagai perkara yang berkaitan dengan minda dan bagaimana ia bekerja (Charlesworth, 2004).

Perkembangan kognitif ialah perkembangan yang dialami oleh akal dari aspek pemikiran dan ia dapat dilihat melalui perubahan dalam tingkah laku dan percakapan. Ia berkaitan dengan keupayaan sesorang individu menerima maklumat dari persekitaran, menyimpan dan bagaimana ia diingat semua apabila diperlukan untuk menyelesaikan masalah. Panjang lebar definisi yang dikeluarkan hasil kajian yang dilakukan di serata dunia kerana para pakar tahu ianya amat penting untuk anak-anak yang merupakan pelapis masa hadapan.



Jadi tahukah anda pemakanan memainkan peranan penting untuk tumbesaran dan kemajuan anak anda secara berterusan sepanjang zaman kanak-kanak?

Menurut kajian, pemakanan kanak-kanak adalah salah satu factor yang menyumbang kepada perkembangan kognitif anak-anak anda.  Tambahan pula, nutrien tertentu diperlukan pada setiap peringkat perkembangan mental yang berbeza untuk otak yang pintar dan sihat.

Nutrien yang diperlukan oleh kanak-kanak adalah berbeza di setiap peringkat. Ibu bapa perlu memberi pelbagai jenis makanan untuk memastikan semua keperluan nutrient dipenuhi oleh anak-anak. Piramid diet sihat adalah salah satu panduan membantu ibu bapa memilih makanan yang hendak dimakan setiap hari kerana ia merangkumi empat kumpulan makanan dan tip piramid.




Makanan yang menyediakan nutrien diperlukan kanak-kanak untuk membina tubuh yang kuat turut membekalkan tenaga diperlukan untuk membesar secara normal.
 

piramid makanan untuk kanak-kanak



Untuk pengetahuan anda tidak ada satu makanan pun yang membekalkan semua nutrien diperlukan oleh kanak-kanak untuk pembesaran fizikal dan mental secara optimum. Setiap makanan mempunyai kadar nutrient yang berbeza, sebagai contoh nasi adalah sumber karbohidrat, ikan sebagai sumber protein, dan lain-lain. Justeru itu, berikan pelbagai makanan daripada setiap kumpulan makanan berkenaan pada setiap hari kepada bagi membekalkan nutrien diperlukan oleh anak anda.
 

Senarai nutrien yang diperlukan oleh kanak-kanak


Anda inginkan maklumat lanjut tentang pemakanan anak-anak anda? The Do’s and The Don’t’s? Adakah anda ingin mengetahui maklumat yang lebih lanjut dari pakar-pakar sekalian? Sertailah bengkel Tahap Kebijaksanaan Si Manja: Kebaikan Nutrisi untuk Perkembangan Bijak Si Manja ini sekarang kerana hanya tinggal tempat yang TERHAD sahaja! Anda juga berpeluang untuk bertemu dengan Mia Sara di bengkel!

Jadi jangan lupa janji temu kita di :
 Bengkel :  Tahap Kebijaksanaan Si Manja: Kebaikan Nutrisi untuk Perkembangan Bijak Si Manja
Tarikh :  24 Januari 2015, Sabtu
Masa : 10.30am (Pendaftaran bermula dari 9.30am)
Bertempat di :  Auditorium, Connexion@Nexus, Bangsar South



Yuran pendaftaran adalah sebanyak RM30 untuk sebuah keluarga/pasangan. Setiap keluarga yang menyertai akan menerima SATU kit Bengkel Tahap Kebijaksanaan  Dutch Lady yang bernilai RM50!

 Untuk pendaftaran ibu bapa sekalian boleh menghubungi talian bebas tol :  1800-22-1233 atau menerusi  E-mel :  mail@bridgespr.com.my


Semoga kita berjumpa di bengkel ilmiah ini nanti!

Saya ingin jadi ibu cemerlang!
Shamiera Osment.
Source:
**Charlesworth, R. & Lind, K.K. (2004). Maths & Science For Yung Children. NY: Thomson Delmar Learning.
**Kementerian Pelajaran Malaysia, (2008). Modul Program Pensiswazahan Guru Sekolah Rendah , Perkembangan Kognitif Kanak-kanak. 
Advertisements

Tahap Kebijaksanaan Si Manja Bergantung kepada Nutrisi yang Di ambil???

“Pandai anak awak, makan apa?”
Ibu bapa semua pernah tak dengar ayat kliche macam ni? Memang jarang sebenarnya, sebab mostly parents akan mengaitkan isu makan dengan kesihatan… Jarang sangat mengaitkan anak yang bijak tu kerana cara permakanan mereka…
Tapi, tahukah anda bahawa penyedian nutrisi pemakanan pada setiap tahap penting untuk anak anda?

Menurut SEANUTS atau Southeast Asian Nutrition Surveys, nutrisi memberi impak terhadap kepintaran atau IQ kanak-kanak. Ketika mental kanak-kanak berkembang secara berperingkat, adalah penting untuk ibu bapa mengawal pencapaian perkembangan minda serta membantu mereka membesar dengan lebih baik dan lebih bijak dengan menyediakan khasiat pemakanan yang sesuai pada setiap peringkat. 
Saya juga sebagai ibu baru turut dipengaruhi dengan kepentingan nutrisi dalam anak-anak saya dan sebagai seorang Gastronomers rugilah tidak memanfaatkan ilmu yang dipelajari untuk membesarkan anak-anak… Lagipon mak saya adalah seorang yang sangat particular tentang pemakanan anak-anaknya.. ” Jangan bagi anak makan ini, nanti tak pandai.. Kasi anak makan ini baru dia pandai.” Alhamdulillah dalam usia Zahra yang baru 2tahun 6bulan dia sudah menghafal ABC, 123, Alif Ba Ta dan doa makan.. Dan pandai menulis huruf A, A only lah..hihi..
Sekiranya anda adalah ibu bapa kepada anak yang berumur 1 hingga 6 tahun, sertailah bengkel Duth Lady ini yang penuh dengan informasi serta menyeronokkan di mana para pakar berkongsi dengan anda agar lebih memahami perkembangan mental si manja anda. Setiap peringkat umur anak-anak mereka akan menunjukkan sikap yang baru, jadi sebagai ibu bapa kita hendaklah memahami sikap mereka supaya kita tidak terlalu tegas dengan mereka… 
Anda juga berpeluang untuk mempelajari cara untuk mengoptimumkan perkembangan mentalnya dengan gaya pemakanan yang sesuai. Anak-anak harus di beri makanan yang sesuai dengan umur mereka. Kan?
Bukan itu sahaja, anda dan si manja (yang berumur 1 hingga 6 tahun sahaja) akan turut mempelajari teknik untuk meningkatkan kemahiran pembelajaran melalui latihan SpeedSmart. So apakah latihan SpeedSmart itu? Kalau nak tahu lebih lanjut kenalah join bengkel ini… 🙂
 Maklumat lanjut tentang bengkel ini adalah seperti berikut :

Tajuk
 Tahap Kebijaksanaan Si Manja: Kebaikan Nutrisi
Tarikh
 
24 Januari 2015, Sabtu
Masa
10.30am (Pendaftaran bermula dari 9.30am)
Tempat
 Auditorium, Connexion@Nexus, Bangsar South


Para panel adalah pakar dalam bidang Psikologi, Pemakanan dan Pediatrik yang terdiri daripada ; Dr. Alvin Ng Lai Oon, Profesor Madya di Jabatan Psikologi Universiti Sunway; Profesor Dr. Poh Bee Koon, Ketua Program Sains Pemakanan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM); dan Dr. Yong Junina Fadzil, Penasihat Pediatrik. Ketiga-tiga pakar ini akan memberikan tips-tips serta nasihat berguna kepada ibu bapa yang bakal menyertai bengkel ini. 


Professor Dr. Poh Bee Koon

Dr. Yong Junina Fadzil

Dr. Alvin Ng, 

Yuran pendaftaran adalah sebanyak RM30 untuk sebuah keluarga/pasangan dan setiap keluarga yang menyertai akan menerima SATU kit Bengkel Tahap Kebijaksanaan Dutch Lady yang bernilai RM50! Sangat murah untuk menuntut ilmu bukan? Plus dapat kit yang harga lagi mahal dari harga yuran tadi!!!

Untuk pendaftaran Ibu Bapa Hebat anda hanya perlu menghubungi talian bebas tol di 1800-22-1233 atau e-mel segala pertanyaan anda juga maklumat anda di mail@bridgespr.com.my

Dan bayaran RM30 itu boleh dibuat ke akaun bank penganjur bengkel melalui tunai atau perbankan melalui talian (online transfer) :
• Bank: Maybank
• Nama: Bridges PR & Events Sdn Bhd
• Nombor Akaun: 5144-4012-1112

Ibu bapa yang masih baru lagi di dalam dunia keibubapaan adalah digalakkan menyertai bengkel ini bagi mengumpul sebanyak mana maklumat berguna bagi membantu dalam membesar anak-anak… Bukan senang kita diberi peluang sebegini kan???

Jadi jangan lepaskan peluang yang benilai ini … Semuanya untuk masa hadapan anak anda… Anak adalah amanah untuk kita, dan kita hanya diberi peluang sekali sahaja untuk membesarkan mereka…

So cepat-cepat call hotline or kalau segan terus je email ok…


Bonda Az-Zahra & El-Fateh,

Shamiera Osment

Mengenai Dutch Lady Milk Industries Berhad

Ditubuhkan pada tahun 1963, Dutch Lady Milk Industries Berhad (Dutch Lady Malaysia) merupakan syarikat tenusu utama di Malaysia. Ia dimiliki oleh sebuah syarikat kerjasama tenusu terbesar di dunia, Royal FrieslandCampina NV, sebuah syarikat tenusu multinasional Belanda.

Dutch Lady Malaysia merupakan syarikat susu pertama yang tersenarai dalam Bursa Malaysia pada tahun 1968 dan merupakan yang pertama memperkenalkan susu untuk membesar di Malaysia pada tahun 1988. Dutch Lady Malaysia yang telah dianugerahkan ‘Company of the Year 2014’ oleh The Edge Billion Ringgit Club menghasilkan dan menjual rangkaian produk tenusu bagi pasaran tempatan dan eksport, dan kesemua produk tersebut digemari ramai menerusi jenama seperti Dutch Lady dan Friso Gold.

Menerusi kolaborasi unik antara FrieslandCampina dan institut penyelidikan antarabangsa, kami telah menjalankan kajian South East Asian Nutrition Survey (SEANUTS) pada tahun 2009,melibatkan empat buah negara – Malaysia, Indonesia, Vietnam dan Thailand. SEANUTS merupakan kajian kesihatan dan pemakanan yang terbesar dan paling ekstensif yang pernah diadakan di Asia Tenggara, di mana ia melibatkan 16,744 kanak-kanak selama tempoh empat tahun.

Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi www.dutchlady.com.my.

Behind the Scenes of ChiChi & ChaCha!

ChiChi & ChiCha are the Asia’s 1st Edutainment Series featuring live action celebrity hosts and 3D animated baby animal characters. Basically, ChiChi & ChaCha is a children’s programme that features five teenage celebrity hosts and 3D animated characters who educate children through song, dance, story time, arts and crafts and interactive problem solving. It is an edutainment brand that creates 360 content for children. The 30-minute show airs three times a day, every Monday to Friday on Astro Ceria and Astro MayaHD.


From the video above you can actually know how the series is all about right? Is full of fun and educating for children…


So this great series sure does takes a lot of effort to be complete with all the animation and also the live action itself… To be invited and discovered the ChiChi & ChaCha studio are such a honour for me to know about this amazing series.

After a briefing about the animated series, we brought into the studio where all the editing and animating process were actually done. In here I do learned how hard it is to make a 3D works.. with all the bone and aunotomy itself, how to make it cute, not scary are also being considered too!

The team

The dance are based on the real dance by the human.
Big Fish Media (BFM) is the owner and creator of the children’s edutainment TV programme ‘ChiChi & ChaCha‘. Kyanite.tv and Educate To Learn Sdn Bhd (e2L) have collaborated on producing edutainment content for children. BFM has its own research house for education for kids working with e2L and also its own production/post-production and animation studio. It works with licensees on its franchise and is able to re-distribute licenses back in Malaysia.
For more information, click the link to visit to www.bigfishmedia.com.my

how the shot taken are based on this timeline swamp.

The draft process ChiChi and ChaCha book.

The draft process ChiChi and ChaCha book.

We had a lot of fun touring in the studio and while learned more about 3D animation of ChiChi and ChaCha.. Thank you to the proPassion Media for having me.. 🙂

The cutie pie for the live action…


Their services:

  • Edutainment content development & production.
  • Edutainment TV Program Licensing
  • 3D Animation
  • 3D Walkthoughs
  • 3D Modelling
  • Storyboard
  • Pre-Production & Post Production Services
  • Animatics
  • Concept & Character Development

new coming adventures!

DONT FORGET TO WATCH THIS AMAZING EDUTAINMENT SERIESON ASTRO CERIA – 611 and ASTRO MAYA HD!

Love.Hate.Wisdom

Shamiera Osment

About ChiChi & ChaCha
ChiChi & ChaCha is a children’s programme that features five teenage celebrity hosts and 3D animated characters who educate children through song, dance, story time, arts and crafts and interactive problem solving. It is an edutainment brand that creates 360 content for children. The 30-minute show airs three times a day, every Monday to Friday on Astro Ceria and Astro MayaHD.

About Big Fish Media
Big Fish Media (BFM) is the owner and creator of the children’s edutainment TV programme ‘ChiChi & ChaCha’. Kynite.tv and Educate To Learn Sdn Bhd (e2L) have collaborated on producing edutainment content for children. BFM has its own research house for education for kids working with e2L and also its own production/post-production and animation studio. It works with licensees on its franchise and is able to re-distribute licenses back in Malaysia.
For more information, please go to www.bigfishmedia.com.my

About proPassion Communications
proPassion Communications is a Public Relations Student Consultancy by the School of Communication of Taylor’s University. It is a component that is part of the Bachelor of Mass Communication that promises to demonstrate passion, professionalism, and quality services to reach clients’ goals.

Children Grow and Learn with ChiChi & ChaCha Star Search

Anyone kids, brothers or sisters are watching the Malaysian education series ChiChi and ChaCha? 

One should remember the cute characters of the tiger ChiChi and ChaCha also the energetic orang utan name Atan. Of course the cute girl and boy like Sweet and Afieq!

On the 15 and 16 November, taking place at Main Place, USJ 21, 50 participants from as young as 6 to 18 years old competed for the chance to be the next ChiChi & ChaCha star. Aimed at providing children the opportunity to grow and learn social and leadership skills whilst showcasing their talents, the event was organised by proPassion Communications, a student PR consultancy of Taylor’s University.

Managing Director Big Fish Media Michael Lim (left) and Executive Producer of Big Fish Media Jojo Struys (third from left) presenting the mock-cheques and certificates to the winners of “Be the Next ChiChi & ChaCha Star”, Crystalbelle Wong Shiang Yi, 11 (second from left) and Leong Sawyer, 6 (right).  
proPassion Communications is led by Thaera Yousef, advisor and lecturer of Taylor’s University, coached by industry mentors, Group MAD and supported by Big Fish Media who owns the intellectual property of ChiChi & ChaCha, the first children’s edutainment series combining live action and 3D animated characters that recently premiered on Astro Ceria (Channel 611) and Astro Maya HD (Channel 135) on 11 October 2014.
Hosts of the ChiChi & ChaCha TV show interacting with the audience during their special appearance at the “Be the Next ChiChi & ChaCha Star” talent search.

Executive Producer of Big Fish Media, Jojo Struys shared, “Featuring a dynamic group of high energy TV hosts, ChiChi & ChaCha utilises various mediums such as song, dance, music, as well as 3D animation to create a positive environment that educates as well as entertains. The “Be The Next ChiChi & ChaCha Star” talent search complements our efforts and vision to ensure a fun-filled environment for children all around Malaysia to grow and learn.”

ChiChi & ChaCha TV show hosts Harris (left) and Sweet (right) teaching the crowd the steps to the ChiChi & ChaCha dance during the “Be the Next ChiChi & ChaCha Star” talent search. 


“To raise awareness of ChiChi & ChaCha, we were very happy to be able to collaborate and support proPassion by presenting them an opportunity to work on a real-time campaign,” added Struys.

Thaera Yousef said that the teaching approach for this project is experiential learning, where students learn through action, discovery and exploration. ” Being able to learn outside the classroom and have a hands-on experience is a powerful tool to develop students’ skills and gain knowledge of the industry,” added Thaera. 

Emily Yeo Jing Yong, 12, performing her belly-dance routine on stage during the Grand Finals of the “Be the Next ChiChi & ChaCha Star” talent search on Sunday orgranised by proPassion Communications.

Prior to the event, hundreds of entrants submitted their 15-second-long video showcasing their dancing, beatboxing, singing and body-bending abilities among others via proPassions’s Instagram and through onsite prequalifying video shoots in multiple talent studios.
Winner of the Girls’ Category Crystalbelle Wong Shiang Yi, 11, interacting with the audience during the Grand Finals of the “Be the Next ChiChi & ChaCha Star” talent search on Sunday.


Only 50 shortlisted participants competed in the Challenge Round on Saturday to secure one of only ten spots in the Grand Finals where they were judged based on 3P’s; Performance, Potential and Personality.

Boys’ Category winner Leong Sawyer, 6, entertaining the crowd and judges during his beatboxing performance in the Grand Finals of the “Be the Next ChiChi & ChaCha Star” talent search on Sunday.

At the end of the two-day event, beatboxer Leong Sawyer, 6, and singer-dancer Crystalbelle Wong Shiang Yi, 11, emerged as champions, earning them each a spot in the 2015 ChiChi & ChaCha roadshow where they will stand a chance to train, choreograph and perform with the show’s award-winning hosts, Sweet, Afiq, Farisha, Leen and Harris. The two winners also walked away with RM 1,000 in cash each.

Levin Loh, 9, a finalist in the Boys’ Category of the “Be the Next ChiChi & ChaCha Star” talent search showing off his ‘popping and locking’ skills during the event’s Grand Finals.

Wong said, “I tried my best in the competition and I’m happy that many of my family and friends came out to support me today.”

Children from the audience learning the steps to the ChiChi & ChaCha dance during the teaching session conducted by ChiChi & ChaCha TV show hosts, Harris and Sweet during the event. 

The judging panel for the Grand Finals was made up of prominent locals like Genervie Kam, previously a judge on Astro Ria’s Akademi Fantasia, ChiChi & ChaCha TV host Harris, producer of the ChiChi & ChaCha show Ryan Gerard Felix, professional musician Stan Calvin and Cleona Lee, the general manager and stage director of Mizz Nina Production. Audiences also took part in the event by voting for their favourite contestant to receive “The Popularity Award”, which went to Leong for his entertaining beatboxing skills.

Sharing on his win, Leong, who has only been beatboxing for nine months said, “I’m happy that I won and I’m excited to go on tour.”
Struys added, “All the kids did such an amazing job and I’m just so shocked to see how young and how brave they are. They were so incredible.”
Storm Kids of Pro Danza Talent Studio delighting audiences at the “Be the Next ChiChi & ChaCha Star” talent search with their energetic dance number.

During the talent search, audiences were entertained by ChiChi & ChaCha mascots and learnt the ChiChi & ChaCha dance steps directly from the TV show’s hosts, Sweet and Harris, who have won top prizes in nationwide talent competitions like Idola Kecil and Ceria Popstar. Children also won exclusive ChiChi & ChaCha merchandises through a colouring contest that took place.
Leong Sawyer, 6, shows off his breakdancing abilities on stage during the photo-taking session as finalists of the talent search, judges, mascots and Managing Director of Big Fish Media Michael Lim and Executive Producer of Big Fish Media Jojo Struys look on. 


For the fifth year running, Group MAD collaborated with proPassion Communications as an industry mentor in providing students with practical advice on numerous events.

“At Group MAD, we strive to help clients improve performance by building great brands and inspiring leaders. Through the mentoring with proPassion, it is also a way of us playing a part in shaping these young leaders into the professionals that they will become in the future; by helping them to learn the ropes of the industry through hands-on experience,” said Crystal Koh, Group MAD Branding and Communications Senior Manager.
“We hope that it was a learning experience for them as much as it was for us as we are constantly inspired by their passion and willingness to learn,” added Koh. 
The non-ticketed event was supported by BROS, Big Hug Burger, Faber-Castell Malaysia, Foodpanda, Kiz Sport & Gym, MacGician Distribution, Molly Fantasy, Planet Popcorn and Yites Studio.

Love.Hate.Wisdom

Shamiera Osment

All picture were credited to : Calvin Wong Chi Yoong/proPassion Communications and Choo Teck Poh/proPassion Communications


About ChiChi & ChaCha
ChiChi & ChaCha is a children’s programme that features five teenage celebrity hosts and 3D animated characters who educate children through song, dance, story time, arts and crafts and interactive problem solving. It is an edutainment brand that creates 360 content for children. The 30-minute show airs three times a day, every Monday to Friday on Astro Ceria and Astro MayaHD.
About Big Fish Media
Big Fish Media (BFM) is the owner and creator of the children’s edutainment TV programme ‘ChiChi & ChaCha’. Kynite.tv and Educate To Learn Sdn Bhd (e2L) have collaborated on producing edutainment content for children. BFM has its own research house for education for kids working with e2L and also its own production/post-production and animation studio. It works with licensees on its franchise and is able to re-distribute licenses back in Malaysia.
For more information, please go to www.bigfishmedia.com.my
About proPassion Communications
proPassion Communications is a Public Relations Student Consultancy by the School of Communication of Taylor’s University. It is a component that is part of the Bachelor of Mass Communication that promises to demonstrate passion, professionalism, and quality services to reach clients’ goals.


Ubat Selsema Terbaik Untuk Anak…

Last Tuesday, bangun tidur n menghadap muka anakanda yg suddenly had a fever n flu… Bonda n Abi mula la risau.. Bonda lagi la risau kalau El-Fateh xsihat..takut kejadian lame berulang kembali..huhu

So end up Bonda n Abi decide nak bwk anakanda berdua g taman..kasi dorang jogging n berpeluh …

Alhamdulillah cuaca hari itu sangatlah baik dengan panas yg terik…huuuu …berpeluh Bonda…


Zahra n Fateh pon gagah jugak berjogging di taman n main playground. Tp Zahra main kejap je dah xna.. Takut katenya… Apa yg ditakutnya pon xtao… Selalu sampai xna blk..ni da demam mmg xna main la..kesian plak…

Taman Kiara ni mmg la agak best sbb ade anak sg.. Mmg parents suka bawak anak-anak main sg sni..ala2 picnic n main istana pasir… So sbb unplanned punya things Bonda xde la bwk any beach tools n cloth.. Zahra n Fateh dok main pki pampers je.. So hari weekdays n time lunch mane ade org kt tmn tu..mmg our family je ade..huhu

After taking pic n main renjis-renjis dipilis Zahra pon da merengek-rengek kitorang pon blk…

N that evening both babies Alhamdulillah dah xde demam n selsema pon berkurang… So ubatnya just a fresh air… Akibat dok bwh panas tu pon selsema kuar byk n jadik kering..best x?

Kalo xcaye len kali leh try jugak…

P/s: Kalo xjadik xleh nak blame me jugak..semua in God hands.

Bonda Zahra n Fateh,

Shamiera Osment

Hadiah Birthday in Advance!

Ini kemenangan pertama saya di bulan September as far as I can remember..
Rezeki dapat susu lagi..ok la 10 kotak susu Nestle Mom & Me.. Best kan.. Actually masa preggy me mmg suka minum susu ni..rasa vanilla sedap n xloya..
So dah xpregnant nak wat pe kan? Tapi susu ni sesuai jugak untuk mommies yang menyusu.so still good for me…
Tapi ada 10.. Nak jual la nanti..hihi..
Thank you Nestle Mom and Me for this early birthday gift…
Milk lover,
Shamiera Osment.

Raya Sakan 2014

Assalamualaikum… lame eh x update blog..raya sakan ke camne? hihihi…
Xla raya sakan sangat pon tahun nie tapi beraya la kan sampai ke Dungun sume..huhu

Alhamdulillah tahun ni kanda cuti raya lama and dengan kewangan yang ada sedikit hasil jualan biskut and menang contest boleh la beraya sampai ke Kuantan n Dungun… seronok juga dapat beraya lelame camnih..

First day raya Alhamdulillah kt rumah my family di Bentong n of cos me happy but then second day da blk Kuantan raya sampai raya ke-6..sedikit tidak adil di situ..xpe thn depan dia rase laks..ke x? -_-“

Ok lah ape pon jom layan pic raya kita!


Pose wajib

Zahra spoiler terbs!

The only pic kt Kuantan

#notakaki : Entry up past hari raya…kikiki

Kronologi El-Fateh Viral

9 August 2014 : Fateh first admitted in Hospital Kuala Lumpur with running nose and cough also difficulty to breath.

First time admitted

10 August 2014 : El-Fateh were suspected with virus infection on the bronchitis and were diagnosed as Bronchilitis. He’s taking nebulizer only for the treatment.

11 August 2014 : After 3days and 3nights in HKL, the lungs were clear and he looks active El-Fateh were discharged from HKL.

Happy faces!

20 August 2014 : El-Fateh suddenly having a high fever in the morning and was taking to HKL again for check up. He was admitted due to the high fever and difficulty to breath. On that evening he were recovered speedingly. And during that admitted they taking his kahak sample and the result were remain mystery.

21 August 2014 : Fateh were discharged after the speed recovery.

26 August 2014 : Fateh start to had cough and start to breath heavily on that night. Brought him to Trauma PPUM for check up. After giving Neb the condition remain the same and doc asked for xray to check the lung n the xray resulted no phenominia detected. Then he were given a second Neb and still breathing heavily. Doctor suggested he to be admitted and blood were taken and oksigen were given. In the ward he suddenly had a high fever.

Lemah longlai

27 August 2014 : Fateh had a high fever.taking neb 3hourly. Had suction… Still no sign for sunshine on him.

28 August 2014 : Oksigen were off and neb were taken 4 hourly but he still had high fever so blood were taken again for culture..

29 August 2014 : El-Fateh were diagnosed with an efection so called Pseudomonas…apekah???

sleeping child

30 August 2014 : Still admitted and continuing antibiotics.taking neb and suction….

31 August 2014 : Still continuing antibiotics.. And fever still persist..huhu… Happy Independence day Malaysia…

1 September 2014 : Still continuing antibiotics. Neb has stop. Still continuing suction. Fever has stop. Alhamdulillah.

2 September 2014 : Continuing the antibiotics and hopefully Fateh will be discharged tomorrow.

Get well soon my baby… Please pray for him… 😥

Bonda Risau,

Shamiera Osment

#notakaki : sila abaikan english yg hazab tu.kalo sedih mmg suka feeling speaking London..huuu

El-Fateh Admitted in HKL…

Tidak pernah menyangka akan mengalami sendiri pengalaman menaiki ambulan di tengah-tengah kota Malaysia yang sibuk ini di iringi dengan siren yang sangat mencapab.. Hihi.. Malam 09 August 2014 mencipta sejarah diri sendiri apabila menaiki ambulan ke HKL.. Detik yang tidak pernah dijangka itu terjadi akibat road block yang dibuat bagi memberi laluan kepada peserta Energizer Night Run berlari-lari anak ditengah dan celah hutan KL… 

Jalan di KL amat Jam and my brother in law amik inisiatif utk ikut jln dalam Bukit Tunku dengan harapan jalan clear..and jalan mmg clear but sadly sampai satu point dah na masuk highway tu dorang block jalan..so mengenangkan anak saudara yang agak kesian ketika itu my BIL pon turun keta and panggil someone incharge situ utk memberi laluan ckp ada budak asthma dalam keta.. and budak yg incharge tu pon panggil team paramedic dorang.. so doc incharge ckp Fateh kena bawak g Hospital ni..so my BIL kata na bawak g HKL.. maka naik lah Bonda n Fateh ambulan ke HKL… first time and rasa cuak juga.. yang penting pening hokay…sgt lah x selesa… :p

Sampai HKL terus masuk ke emergency room and terus doc incharge check and Fateh kena amik Nebulizer… pastu abes sume dorang kata kena hantar masuk wad… bermlm di HKL la kami malam itu… 

Alkisahnya 3 hari 3malam kami di HKL, Fateh on Nebulizer 4jam sekali… after doc check lung da clear n he totally sgt active n eating well dapatlah discharge on 12 August 2014… End up doc concluded that ianya Virus Infection on Bronchial because its too early to suspect he got asthma coz xde immediate family yg ada Asthma.. after 3 weeks kena dtg check up balik tgk his condition macam mane.. but then Fateh actually still selsema arini and still berkahak..puas da jugak na suruh dia buangkan kahak tu.. Semoga anakanda sentiasa sihat…

Doakan kesihatan El-Fateh Muhammad ya semua…

Bonda Risau,
Shamiera Osment.

Movie Day Out with Familia

Last tuesday me and my family n my 2 sister spending our time together…haha..cam wat karangan laks…
Pas amik my 2 sister from train Taman Bahagia kami g makan kt Sambal Hijau di Sg.Penchala…food mmg varities kt stu.taste just nice.n harga reasonable or should say murah jugak…
My anakanda n my 2 lil sis..
Then kitorang g Curve la sng kn..dkt..my sis 2 org tu na tgk Maleficient but then time tu movie dah screening 15mins so she decided na tgk How to Train your Dragon 2…n me n my kanda taking a risk to bwk my daughter Zahra inside the cinema.. Last time weols bwk die msk cinema dia sgt naughty… Terus serik…huuu
Ni lah penyebab lambatnya..fefeeling mkn eskem..
But somehow this time she was great n behave..weee!!! Nxt time leh movie day out lagi… N furthermore Fateh pon sgt behave walaupon memula tu cam takut tp pastu die syok layan cite tu sambil mkn popcorn … Comei sgt… Hahaha
Aktiviti yg agak wajib bg Zahra kalo kuar.

#okbai