Resepi Jeruk Mangga Asam Boi

Fenomena jeruk mangga asam boi di facebook masih lagi hebat.. Ramai dah mencuba buat and post picture kat facebook memasing..penuh timeline dengan pelbagai jenis jeruk.. Mangga la betik la jambu pon boleh..ikut sedap tekak anda…

Tekak sendiri terliur jadiknya so mujur kakak ipar sudi melayan mencari mangga muda ni di pasar Chow Kit tempoh hari…mahal jugak kenanya dlm 15 biji rm7…huuu…nasiblah kan…

So ingredients nya ialah:

Mangga muda   5biji
Asam boi            10biji
Cili burung          9tangkai(ikut tahap kepedasan anda)
Gula        3-4 sudu besar
Garam     1 sudu kecil

Cara-caranya:

1. Kupas mangga and basuh then tos dan potong kecil.
2. Hiris cili dan gaul semua bahan tadi.
3. Jerukkan dalam 4-5 jam then nanti boleh la dimakan…


Mmg rangup masam manis dan pedas!

Kekakak semua silalah rerajin kan diri buat je kang beli tak sedap complaint x hingat..pastu bising mahal.tak serupa ngan picture la..kalau buat sendiri anda tahu hasilnya… Sedap x sedap sendiri yang buatkan…hihi… Pastu kuantiti mmg akan jdk nampak sikit even kite letak penuh balang, bila dah terjeruk gitu jadiklah mendap sebab buah agak mengecut…kang cite secara saintifik nangis uols dengar..huhu

Setelah 3 hari…mengecut jd separuh.mmg xmkn lg ni

Okbai…

Selamat menjeruk!

Shamiera Osment

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s