Tips Temuduga Pegawai Latihan E41

Assalamualaikum… Entry ni just nak share my experience interview untuk Jawatan Pegawai Latihan E41…
Apakah Pegawai Latihan E41?
Adakah seperti pegawai tentera? Sebelum pergi interview haruslah wat research sket dengan job yang ditawarkan tu k.. So basically pegawai latihan ni macam tenaga pengajar untuk Institut Kemahiran Bina Negara (IKBN) ..lecturer lah kan..pegawai latihan juga bermaksud anda dikehendaki memberi latihan yang sewajarnya kepada anak murid anda… Kan?
Sesi Interview
Semasa sesi interview yang dijalankan di Pusat Temuduga SPA di KL (xingat name tempat) … Orang mmg nampak tak ramai tapi dari perbualan dengan orang ramai di sana sesi telah pun dijalankan seawal 8 pagi dan berhari-hari ok… 
Bilik interview telah ditetapkan ketika mengambil no giliran.. So dengan penuh curiosity me pon curi-curi dengar perbualan dalam bilik… Macam susah je dalam hatiku… Risau..dah la lama gayanya… Nervous bak hang!
Bila no.giliran dipanggil masuk.ketuk pintu masuk.beri salam.letak bag.sit confidently…
Interviewer ada 2 org.Sorang pegawai SPA n seorang pegawai latihan.
First question was to introduced yourself in English… Bla.bla.bla
Then, mission n vission in your career path..nape amik bidang yang sama sampai Master. Apa target?
Then soalan pasal IKBN..apa yang u tahu pasal IKBN..the courses sume…
Then apakah kekuatan anda untuk saya hired anda job ni… 
Lepastu baru Pegawai Latihan soal jawab pulak…
Apakah cabaran menjadi pendidik di zaman sekarang?
Bagaimana hendak menarik minat pelajar untuk belajar?
Bagaimana cara pengajaran yang effective?
Bla.bla.bla dah lupa..hihihi…
Angguk angguk..sekian terima kasih…
End up bila keluar result…
Calon Simpanan jekkk…

Tapi oklah kan..dari 1500+ yang hadir dapat jadik calon simpanan…hihi

Shamiera Osment

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s