Raya Sakan 2014

Assalamualaikum… lame eh x update blog..raya sakan ke camne? hihihi…
Xla raya sakan sangat pon tahun nie tapi beraya la kan sampai ke Dungun sume..huhu

Alhamdulillah tahun ni kanda cuti raya lama and dengan kewangan yang ada sedikit hasil jualan biskut and menang contest boleh la beraya sampai ke Kuantan n Dungun… seronok juga dapat beraya lelame camnih..

First day raya Alhamdulillah kt rumah my family di Bentong n of cos me happy but then second day da blk Kuantan raya sampai raya ke-6..sedikit tidak adil di situ..xpe thn depan dia rase laks..ke x? -_-“

Ok lah ape pon jom layan pic raya kita!


Pose wajib

Zahra spoiler terbs!

The only pic kt Kuantan

#notakaki : Entry up past hari raya…kikiki

Advertisements

Kronologi El-Fateh Viral

9 August 2014 : Fateh first admitted in Hospital Kuala Lumpur with running nose and cough also difficulty to breath.

First time admitted

10 August 2014 : El-Fateh were suspected with virus infection on the bronchitis and were diagnosed as Bronchilitis. He’s taking nebulizer only for the treatment.

11 August 2014 : After 3days and 3nights in HKL, the lungs were clear and he looks active El-Fateh were discharged from HKL.

Happy faces!

20 August 2014 : El-Fateh suddenly having a high fever in the morning and was taking to HKL again for check up. He was admitted due to the high fever and difficulty to breath. On that evening he were recovered speedingly. And during that admitted they taking his kahak sample and the result were remain mystery.

21 August 2014 : Fateh were discharged after the speed recovery.

26 August 2014 : Fateh start to had cough and start to breath heavily on that night. Brought him to Trauma PPUM for check up. After giving Neb the condition remain the same and doc asked for xray to check the lung n the xray resulted no phenominia detected. Then he were given a second Neb and still breathing heavily. Doctor suggested he to be admitted and blood were taken and oksigen were given. In the ward he suddenly had a high fever.

Lemah longlai

27 August 2014 : Fateh had a high fever.taking neb 3hourly. Had suction… Still no sign for sunshine on him.

28 August 2014 : Oksigen were off and neb were taken 4 hourly but he still had high fever so blood were taken again for culture..

29 August 2014 : El-Fateh were diagnosed with an efection so called Pseudomonas…apekah???

sleeping child

30 August 2014 : Still admitted and continuing antibiotics.taking neb and suction….

31 August 2014 : Still continuing antibiotics.. And fever still persist..huhu… Happy Independence day Malaysia…

1 September 2014 : Still continuing antibiotics. Neb has stop. Still continuing suction. Fever has stop. Alhamdulillah.

2 September 2014 : Continuing the antibiotics and hopefully Fateh will be discharged tomorrow.

Get well soon my baby… Please pray for him… 😥

Bonda Risau,

Shamiera Osment

#notakaki : sila abaikan english yg hazab tu.kalo sedih mmg suka feeling speaking London..huuu

Tips for A Healthy Gut

The gut plays an important role in other areas of your child’s health, such as ensuring proper absorption of nutrients, as well as supporting a healthy immune system. In contrast, poor gut health is associated with a variety of symptoms such as flatulence, bloating, constipation, diarrhoea, abdominal pain and poor appetite hence it’s essential to care for gut health in order to maintain overall health and wellbeing.i

So to ensure your child have a healthy gut there is 4 ways that are suggested to be done :

1. Stay Hydrated

Ensure that your child drinks enough of plain water daily. It is recommended that children aged 2 to 3 years old drink 1 to 2 glasses, while children aged 4 years and above drink 6 to 8 glasses throughout the day.1
source :google image

2. Exercise

Make exercise fun for your child. Encourage your child to accumulate at least 60 minutes of moderate-intensity physical activities daily, such as brisk walking and cycling.1

source :google image

3. Eat more fruits & vegetables

Include a variety of fruits and vegetables to your child’s diet to ensure that the nutrients needed are met, including dietary fibre which helps to facilitate good bowel movement. For children below 7 years old, give at least 2 servings of vegetables and 2 servings of fruits daily.1

source :google image

4. Consume food with prebiotics

Prebiotics are known as the “food” that stimulates the growth and/or activity of beneficial bacteria in the gut. Prebiotics can be obtained from various food sources2 such as chicory root, banana, asparagus, leek, onion and fortified milk like Mamil® growing up milk.

Like Dumex Mamil Facebook for more tips!

FOR MORE INFO PLEASE CHECK OUT DUMEX MAMIL WEB  FOR THE TIPS AND 

If you need further help, DUMEX MAMIL AT

1800 38 1038



Mamil Mama,

Shamiera Osment

About Mamil 
Mamil® with PreciNutri™ contains a combination of Prebiotics Oligosaccharide Mixture 
scGOS/lcFOS (9:1) that is scientifically proven to promote a healthy gut environment. 
Mamil® also contains the highest level of DHA and has the important nutrients to support a 
child’s optimum growth and development. 

i Bischoff. BMC Medicine. ‘Gut Health’: a new objective in medicine?; 9:24 (2011).


1 Malaysian Dietary Guidelines for Children and Adolescents. 2013

2 Moshfegh AJ, Friday JE, Goldman JP, Ahuja JK (July 1999), Journal of Nutrition 129 (7 Suppl): 1407S-1411S

Nuffnang Raya!!!

As a Nuffnangers, i’m very excited about the NNRaya Open House that been held on 23 August at the Wanaka The Bunglow in Damansara Height…

The arriving!

 Sampai je that house me terus g registration to check out the goodies bag..haha..nice surprise! 🙂 During my registration mc wat game and tiup kertas kat dahi samapai tercabut..xsempat nak join dah..huhu…

Tiup kertas kat dahi sampai tercabut!
Event starts at 3pm until 8 ++ … me and my hubby arrived at the place at 3.30pm was surprised with the food! Hahaha.. luckily I ate my mama nasi goreng before, if not xtao lah na cakap… The only food was there on that time was the Kambing Golek from the Lubuk Kambing and the nice dessert, Mille Crepe… but then I enjoyed the kambing golek because it my favorite ever tapi kalo ade mint sauce lagi mantop! 
Kambing golek by Lubuk Kambing

 But then so much happening during the event and I didn’t manage to join anything cause to rushing back home.. rugi tak..xde rezeki kan… kalo drive sendiri memang melepak sampai malam la..na tunggu lucky draw S5… Best gila lah…

Xsempat na pose!

Cooking demo by the famous blogger!

Stack of price that I didnt manage to grab one.. sob!

Hubby and lil Zahra

Tweet to get free 2 min call!

Insta with Ambi Pur and redeem your free gift!
#JomRefresh with Ambi Pur

Me oso xsempat na ber WOW Gram kt WOWPHOTOBOOTH…adess… ape pon hope next year dapat join lagi and enjoyed all the games and food! 
Tq Nuffnang!
Nuffnangers,
Shamiera Osment
p/s: time me blk kul 5 food caterer br sampai.. nxt year amik catering ngn I je la k? :p

Jack Purcell X Offday Pop Up Store Collaboration.

Converse Malaysia is proud to announce its Jack Purcell Pop Up Store that were take over Offday Bangsar located at Jalan Telawi 3 on 21st August 1, 2014. This is also to showcase the newest range of The Converse Jack Purcell “Cross-Stitch”.

Me n my hubby!


show us WOW at WOwphotobooth!

WOW meh?
This pop-up store serves as a visual curation of Irman Hilmi’s Offday retail experimentation; where it specialises in capturing the old-school appeal in premium menswear with a little bit of punk rock influence that work hand-in-hand with Converse Jack Purcell’s old school appeal with the ala-Americana direction. This was a good collaboration to be witnessed.

In that store also you can found so many unique and cranky things that will make ‘ahh’ and ‘wahh’ and say “naissss”… It such a great store that made my hubby truely felt excited to walk in…

Some of the collection in store

We also had a great refreshment with a very nice brew coffee from the ExpressoLab.. They also offer a coffee workshop during that time where we can try to make our own coffee… Thumbs up!

How do you like your coffee?

 

My latte!

The food!

Before the lauching of the new Fall Collection we were entertained by the performance of Ray Cheong with a great performance that really suit my latte that evening..hihi

Ray Cheong

Meanwhile I still go crazy checking out those items in the store!


After a giveaway session which I didn’t manage to win the Jack Purcell Voucher (sob.sob.sob) they are starting the ceremony whereas Jack Purcell Pop Up curator Irman Hilmi along with Eddie Lim unveiling the wall of Jack Purcell Cross Stitch and other Fall Season Jack Purcell. 
Eddie Lim and Irman Hilmi during the lauching

The Fall 2014 Converse Jack Purcell sneaker collection introduces the all-new Converse Jack Purcell Cross Stitch – a waxed cotton cross-stitch detail – outfitted in leather, a core texture for seasonal dressing. The premium and quality leather materials and subtle stitching details in the sneaker collection are refined and built with all around comfort. 

RM189.90

the cross stitch!

RM279.90

Whilst everyone has heard of Converse, Jack Purcell has been around creating sneakers since 1935. The classic sneaker with its iconic “smile” toecap perfected the brand as a household favourite stylish sneaker. Converse Jack Purcell has been moving the brand into the vintage-classy direction and re-outfitted in sophisticated soft tumbled leather. 


After the official launching I were rushed to get back home because of my husband auntie just passed away and they need to heading back to Terengganu.. But then I had a great time during the event. TQ Jack Low for inviting me… 🙂

everyone oso got free bracelet! Wee!!!


The goodies!

To see it yourself you can go head to the 17A, Jalan Telawi 3, Bangsar or others Converse Malaysia outlets and do check out Converse Malaysia Facebook for latest updates!
Follow @theoffday on instagram peeps!


After all, shoes are boring wear sneakers!

Shamiera Osment

About Converse

Converse Inc., based in N. Andover, Massachusetts, is a wholly owned subsidiary of NIKE, Inc. Established in 1908, the Converse brand has built a reputation as “America’s Original Sports Company”™ and has been associated with a rich heritage of legendary shoes such as the Chuck Taylor All Star shoe, the Jack Purcell shoe and the One Star shoe. Today, Converse offers a diverse portfolio including premium lifestyle men’s and women’s footwear and apparel. Converse product is sold globally by retailers in over 160 countries and through 83 company-owned retail locations in the U.S. For more information, visit Converse on the web at media.converse.com.

Malaysia Berkabung : Pray for MH17

Pada lewat malam 17 Julai 2014, Malaysia digemparkan dengan kejadian pesawat MH17 yang ditembak sehingga jatuh di sempadan Ukraine and Russia… 

Berikut adalah kronologi ringkas tentang kejadian yang di petik dari Bernama:
17 Julai (Khamis)
* 12.15 Tengah Hari – (waktu tempatan Amsterdam) MH17 berlepas dari Lapangan Terbang Amsterdam.
* 10.15 MALAM – (waktu Malaysia) MAS mengesahkan ia telah menerima pemberitahuan daripada ATC Ukraine bahawa ia telah terputus hubungan dengan Penerbangan MH17 pada 1415 (GMT) di kedudukan 30km dari Tamak, kira-kira 50km dari sempadan Rusia-Ukraine.
18 Julai (Jumaat)
* 12.00 TENGAH MALAM – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menulis tweet: “Saya terkejut dengan laporan bahawa sebuah pesawat MH terhempas. Kami akan melakukan siasatan serta merta.”
– Perdana Menteri Ukraine Arseniy Yatsenyuk mengarahkan siasatan dilakukan terhadap nahas itu.
* 2.07 PAGI – Laporan Reuters memetik Menteri Kecemasan Rusia Vladimir Puchkov sebagai berkata Rusia telah meminta kebenaran Kiev pada Khamis untuk membantu kerja-kerja menyelamat di selatan Ukraine selepas sebuah pesawat penumpang Malaysia terhempas di kawasan itu.
* 2.30 PAGI – Laporan Reuters memetik Presiden Amerika Syarikat Barack Obama sebagai berkata di Wilmington, Delaware pada Khamis bahawa nahas pesawat Malaysia di sempadan Ukraine adalah satu “tragedi dasyat” dan Amerika Syarikat mahu menawarkan bantuan sewajarnya untuk membantu mengenal pasti apa yang berlaku dan mengapa ia berlaku.
Pada 22 August setelah 36 hari dari detik menyedihkan itu 20 jenazah mangsa di bawa pulang ke Malaysia untuk dikebumikan mengikut cara agama masing-masing dan Malaysia di istiharkan hari berkabung bagi memberi penghormatan terakhir kepada mangsa-mangsa kejadian… Dalam tika ramai yang menangisi di hari perkabungan itu ada juga hati-hati kering yang mempersoalkan motif perkabungan. Ada yang menyatakan mangsa bukanlah sesesiapa pon, perlukan diberi penghormatan yang begitu tinggi? Ada yang mempersoalkan askar yang syahid di Lahad Datu tidak diberi penghormatan sebegitu rupa? Polis yang mati bertugas? For me kalau setiap polis dan askar mati dalam perjuangan kita hendak berkabung, maunya Malaysia berkabung sebulan sekali.. kan?   
Hari ini dalam sejarah

Hakikat sebenarnya ini mungkin adalh rezeki mereka walaupon mati dalam keadaan yang menyayat hati tetapi pada akhirnya mereka didoakan oleh berjuta insan di dunia ini untuk kesejahteraan di dunia selepas kematiaan mereka.. dan bagi saya penghormatan ini wajar, walaupun mereka bukanlah pejuang Malaysia tetapi mereka tetap rakyat Malaysia yang mati DIBUNUH oleh anasir-anasir jahat… Ini adalah sejarah yang menyayat hati untuk negara kita Malaysia dan kita yang menjadi saksi hari ini pasti akan bercerita tentang kesedihan dan kekejaman ini pada cucu cicit kita suatu hari nanti…

Detik perjalanan terakhir mangsa-mangsa
Pada hari ini 24 August 2014, lagi 3 jenazah dibawa pulang dan diberi penghormatan yang sama walaupun tanpa hari perkabungan.. semoga selebih lagi jenazah rakyat Malaysia dapat tiba di Malaysia secepat mungkin..

Saya mengucapkan Al Fatihah dan sekalung takziah kepada keluarga penumpang-penumpang MH17 yang terkorban. 

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul,

Al-Fatihah

#MH17dalamkenangan
Shamiera Osment

Iphone 5s Gadget Impian Setiap Blogger

Walaupun masih baru didalam dunia Blogger tetapi memandang hadiah yang ditawarkan adalah lumayan saya mengambil langkah untuk menyertai contest yang sangat best anjuran Denaihati ini… Contest ini menawarkan bukan 1 tapi 3 iphone 5s kepada pembaca bertuah yang mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan…



Iphone 5s memang impian ramai orang diluar sana yang ingin tampil bergaya dan cantik ketika Selfie..Ini kerana spec front camera yang cantik digunakan untuk berselfie, wefie ang groufie… Walaupun bukanlah suka berselfie sangat tetapi jika berjumpa kenalan yang suka berselfie pastinya terjebak juga dengan kegiatan ini..Dan sekarang juga banyak contest Selfie diadakan dan ini merupakan peluang yang baik untuk memiliki HP idaman ramai ini…

Jennifer Love Hewitt pon selfie jugak!

Walaupun iphone 6 will release soon tapi kalau berpeluang memiliki iphone 5s secara percuma adalah seribu rahmat bagi saya… Mmg terliur jugak iphone 5s yg berkaler-kaler tu especially color Gold..mak aii, mmg nais… Elegant je kan? Tapi kalo nak membeli mmg tak lah..kemampuan tidak mengizinkan lagipon dengan 2k saya boleh menggunakan untuk keperluan anak-anak and juga my small business… Lagipun semenjak menjadi Bonda ni ada duit sikit must hendak membeli baju anak..suka tengok anak bergaya walaupon Bondanya agak lusuh.. Haha…

Terliur x?

So bagi yang ingin turut serta dalam contest yang terhangat di dunia blogger tika ini boleh membaca syarat-syarat yang ditetapkan seperti di bawah:

Tugasan Pertama Cabaran iPhone 5s
  1. Menulis satu entri sebagai tiket untuk ikut serta contest dengan tajuk “iPhone 5s gajet impian setiap blogger”
  2. Pengisian entri adalah bebas tetapi mesti kreatif dan mengikut cara penulisan blog yang betul dengan memasukan :
    • Satu backlinks kepada blog Denaihati.
    • Entri mesti tidak kurang daripada 300 perkataan.
    • Senaraikan semua blog penaja dengan backlinks. Dapatkan senarai penaja di SINI.
  3. Tarikh terakhir menulis entri cabaran iPhone 5s adalah pada 11.59 pm, 24/8/2014.
  4. Peserta diwajibkan meletakan satu banner Denaihati di mana-mana posisi di blog anda. Pilihan banner Denaihati boleh didapati di SINI.
  5. Sila tinggalkan entri cabaran iPhone 5s di SINI.
Semua peserta akan diberi masa dan peluang yang mencukupi untuk bersaing bagi memiliki gajet impian iPhone 5s. Semua penaja juga layak untuk menjadi peserta cabaran iPhone 5s.
Saya turut ingin berterima kasih kepada para blogger yang menyumbang dalam menjayakan contest iphone 5s ini.. Tanpa mereka ini mungkin saya tak boleh na feeling-feeling menang iphone 5s..hihi.. 

So inilah barisan 22 sponsored yang kacak bergaya:


Last but not least saya berharap saya tidak leka dengan tugasan seterusnya bagi merebut peluang keemasan memiliki gadget impian setiap blogger ini…moga berkat kegigihan saya membuahkan hasil sebijik iphone 5s…amin…


Man jada wa jada…

Shamiera Osment

Palestine Talk dan Jamuan Raya Aidijuma

Alhamdulillah hari ini dapat spend time ngan kanda ke Jamuan raya and Palestine by Aidijuma…

Event ini di adakan bagi upacara sumbangan hasil jualan tudung Aidijuma Palestine kepada Viva Palestine..
Tudung version Palestine baru sahaja di jual pada hari Sabtu yang lepas, 16 August 2014 di semua concept store Aidijuma di seluruh Malaysia…

and macam biasa laris macam goreng pisang panas and me just sempat membeli 2 helai je..tu pon satu stock yg defect…what ever la janji xde koyak or senget…
Aidijuma Palestine
Actually this is my first time ke HQ Aidijuma di Bukit Jelutong.. ikut waze mmg suka wat naya org kan..berpusing la 2x jugak tadi.. Sampai je terus register kt meja registration..n dpt goodies bag..pastu me tanya suami pon kena register ke? Abg kacak tu kate kalo register dpt lagi satu goodies bag, maka lajulah iols registerkan kanda..hahaha

Krew yg di bahagian pendaftaran

Booth Viva Palestine

 So disebabkan event x start lagi maka me berpusing ke booth Viva Palestine n grab bukan 1 tapi 2 shawl Viva Palestine…semangat juang yg tinggi sebenarnya… :p

Save palestine sangat kan???

Sempat jugak bergambar with Jezmine Blossom

 Dalam pukul 12.45 event start with talk by Viva Palestine… Sedikit penerangan tentang keadaan semasa di Gaza, sejarah or time line kejadian, Asal usul kewujudan Israel. Tentang pengalaman mereka di semenanjung Gaza, tentang perit hidup di Gaza… Viva Palestine ini banyak memberi sumbangan kepada penduduk dari segi kewangan dan juga makanan. Mereka juga memberikan pinjaman with zero interest kepada penduduk Gaza yang ingin memulakan perniagaan… Yang penting kami di ingatkan untuk terus memboikot barangan Israel dan juga yg sekutu dengannya seperti McDonald yg telah menyumbang lebih 30tahun kepada Zionist nie… xmati pon xmakan mekdi kan? mekdi pon bukan healthy food… Jom mkn burger Ramly k..support our Malaysian business…

Talk from wakil viva palestine

After talk by Viva Palestine, Datin Norjuma pon membuat sedikit ucapan tentang sumbangan yang diberikan.. xbayak katenya.. tp me stalk page Viva Palestine tadi they said that AJ donate RM100,000. Alhamdulillah..mmg ramai fans AJ yg membeli sambil beramal ni kan?

Sesi penyerahan sumbangan kepada Viva Palestine

Viva palestine menyerahkan saguhati touch n go Gaza

sesi bergambar, iols je tgk cam i…huhu

Me with Datin Norjuma yg sangat gojes!
 After that adalah sesi makan yang sangat best..makanan di bawa khas oleh Kuzie Catering…
Antara juadah yang sempat me hadam ialah my favorite Soto, Sate, Cendol, Rojak, Apam balik Nipis, n kanda makan nasi beriani with rendang dinding n ayam masak merah… n for me the food was nice..semua cukup rasa! 🙂
Moh layan gambar makanan..huhu
xbyk pon me makan kan?

Dalcha Tulang rawan…

Dessert Table

rendang lemang sume ade

aiskrim goreng yg hot!

mee kari!

Shasha Bashir amik cendol…
 after makan-makan kami pon pulang kekenyangan.. tq Aidijuma bagi peluang fans datang event yg best macam ni…sonok!

Dpt tudung free..mmg best kan?

Article dlm goodies bag about Gaza issues!

Keep on Praying for Gaza…
Keep on boycotting Israel product and the Contributor…
Keep on donating…

A Financial Report by our Viva Palestina Malaysia Treasurer.

All contributions can be made to our account:


Pertubuhan Viva Palestina Malaysia

Account no : 5-64324-601324

Bank : Malayan Banking Berhad (Maybank)
Swift Code : MBBEMYKL
Bank address : Block C, Damansara Offices Complex, 
Jalan Dungun, 50490 Kuala Lumpur, Malaysia.

Shamiera Osment

Expendables 3 : Awesomeness!

Expendables 3 adalah sambungan kepada Expandables 1 and 2 merupakan filem aksi yang menampilkan ramai pelakon hebat Hollywood seperti Syvester Stallone, Jason Statham, Antonio Banderas, Jet Li dan ramai lagi…
List para pelakon
The Expendables 3 kali ini memaparkan kelainan dengan membawa masuk watak-watak baru yang merupakan pelakon-pelakon muda bagi memberi impak yang lebih versetail terhadap jalan cerita dan aksi yang di lakonkan..
Watak-watak baru memaparkan aksi yang lebih moden menggunakan gajet yang terhebat dan bergabung dengan watak-watak lama yang sentiasa hebat dengan aksi-aksi lasak mereka dan memberikan impak yang sangat cambest kepada filem ini…
  

Jom layan trailer cite nih…

Sesiape yg mengikuti cite nie mmg x rugi g tengok..mmg dari start sampai abes action dia  xhenti yang penting semuanya seems logic.. xde la orang kate ceh, nipu nie…mmg xde ok.. and I can wait/hope ada lagi next sequence… woot!!!

TQ NUFFNANG!
Love to the max!
Shamiera Osment


Movie Info

In THE EXPENDABLES 3, Barney (Stallone), Christmas (Statham) and the rest of the team come face-to-face with Conrad Stonebanks (Gibson), who years ago co-founded The Expendables with Barney. Stonebanks subsequently became a ruthless arms trader and someone who Barney was forced to kill… or so he thought. Stonebanks, who eluded death once before, now is making it his mission to end The Expendables — but Barney has other plans. Barney decides that he has to fight old blood with new blood, and brings in a new era of Expendables team members, recruiting individuals who are younger, faster and more tech-savvy. The latest mission becomes a clash of classic old-school style versus high-tech expertise in the Expendables’ most personal battle yet.