Pray for Gaza

Salam Ramadhan Kareem…

This post are dedicated to all my brothers and sisters in Palestine who are now suffering with the tremendous attacks from Israel… Subhanallah besar sunghuh dugaan hidup mereka di sana.. Tika ini ramai menyatakan ada mereka yang bersahur di dunia dan berbuka di syurga… Allahuakbar besar nikmat yang bakal mereka perolehi berkat kesabaran dan juga perjuangan mereka untuk menjaga negara mereka dan bumi Al-Aqsa…

Alhamdulillah syukur kita sebagai rakyat Malaysia hidup di bumi Allah ini tanpa rasa takut tiap saat… Kita masih lagi leka dengan duniawi… Masih mampu berseronok di kelab malam dan juga meja judi… Beruntungkah kita? Saudara kita di bumi Palestine hanya mampu berjuang untuk hidup sehari-harian… Wallahualam…

Sehingga hari ini dan tika ini bumi Palestine masih dibasahi dengan darah-darah Syahid dan Syahidah… Sayu dan pilu tika melihat jasad-jasad para syuhada ini.. Insha Allah… Semoga mereka semua ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman…

Sehubungan dengan itu kita yang dikejauhan ini yang tidak mampu mengangkat senjata membantu mereka, sekurang-kurangnya mampulah hendaknya mengangkat tangan dan berdoa untuk mereka… Juga angkatlah kaki dari menjejakkan ketempat-tempat yang turut menyumbangkan dana ke Israel seperti McDonald dan Starbucks.. Mereka terang-terangan membantu pihak Israel ini… Tak mati kot xmakan mekdi.. Maybe ramai yg rasa up giler mkn mekdi/lepak setabak but then maybe you should feel ashame on yourself… Hampir satu dunia menolak tapi you still have proud of it… Boikot product Israel sebolehnya… Istiqamahkan diri anda… Semoga sedikit yang kita lakukan ini mendapat keredhaan dan keberkatan dari-Nya…

Remember them on your prayers…

Last but not least marilah turut menyumbang kepada mereka di Palestine… Paling senang sms je.. Type Palestine 10/3/5 send to 39111… Insha Allah jika di akhirat nanti ditanyakan kepada kita apa yang kita telah lakukan untuk saudara kita di Palestine inilah jawapan kita… Wallahualam…

Jom memderma…

#prayforGaza #SavePalestine
Shamiera Osment

Advertisements

Berbuka Puasa Bersama Chef Ismail dan Sharifah Shahira

Bulan puasa tahun ini me xde rezeki na berbuka puasa di Hotel or restaurant pon…maybe belum ada rezeki lagi ataupon mungkin xda rezeki Ramadhan kali ini… Xpe la buka kt umah je pon ok…hihi

Last Sunday me g Tesco Mutiara Damansara untuk groceries shopping and time nak blk tu lalu kat food court Tesco tu tetibe ada Chef Ismail and Sharifah Shahirah tgk mengajak org utk take seat tgk dorang punya food demo. This event actually brought by P&G yg tgh na promote contest dorang utk Rumah Terbuka Bersama Para selebriti ini…

Promo ads

So dengan tak malu saya g la take seat depan sekali utk tgk demo tu.. Chef Ismail nak masak Nasi Minyak and Ayam Percik…mmg feberet tu..

Sesi quiz: salah pon dapat hadiah..hihi

Before Chef masak, Sharifah buat quiz untuk kasik goodies bag kat para penonton and because me kt depan kenalah jawab..

Soalannya: Eja Febreze…

Hahaha… Me pon jawab ngn confident tp acaner ntah salah eja sbnrnye tp dpt la jugak kan goodies beg…hihihi

Hasil kutipan

Than ada best prize iaitu periuk kecil Asahi utk dberikan.. Sape na menang kena g depan jawab soalan n saya adalah orang kedua yang bangun kehadapan jawab soalan yang berbunyi :

Bahan-bahan membuat butter cake?

Rugilah amik Culinary sampai Master kalo soalan simple nie xleh jawab kan..huhu
Dengan confident me menjawab pastu
Chef Ismail ckp ‘pandai jugak anak dara ni kan!’
Me jawab ‘ Mak dara ni..’
Sharifah Shahira pon ckp ‘ oi ko kawen umur 12 ke dik?’
Hahaha…terasa muda pulak kn..

Yang penting dptlah periuk comel itu… Blessed!

Sesi memasak.nampak ayam percik tu???

After siap food demo dorang agih-agihkan nasi minyak untuk juadah berbuka semua.
After that me pon pulang dengan happy nya…hihi… Xdpt pon berbuka kat luar tapi ala-ala je la kan sbb event namenya gitu…hahaha

Nasi yg ditapau.. Masakan dr rest Rebung katanya… 

Sape yg na join event cmni lg boleh g Tesco Klang laks nnt… 27 Julai ni ada last event ni…

Chef Ismail semangat nak dukung El-Fateh

Cooking is my passion.

Shamiera Osment

Blessing Ramadhan!

Alhamdulillah dengan rezeki dan rahmat yang dikurniakan kepada saya dan keluarga…

Today saya join giveaway from Alliance fbpage tup tup terus menang giveaway dorang..voucher je pon..

#besurprised uolsss!

#besurprised taglinenya maka hendaklah bersedia dengan hadiah bakal diterima… Huhuhu

Agak-agak dapat ape ek?

And other good news is dapat email menang sekotak Anmum Essentials Step 3…mmg rezeki Zahra n Fateh jugak yg bakal sethn next month…

First time menang susu sekotak… 🙂

Alhamdulillah..esok lusa nak ajak kanda g pick up hadiah lah… Mana tau susu boleh bertukar jadik baju raya kan..handbag raya ke…lalala

Rezeki Ramadhan al-Mubarak….

Shamiera Osment

Kurma : Tahukah Anda?

Sekadar perkongsian ilmu dibulan Ramadhan ini tentang khasiat dan kebaikan buah kurma yang merupakan makanan sunnah.
Adalah sunnah untuk berbuka dengan kurma dahulu.
1. Tahukah anda bahawa orang yang memakan kurma setiap hari tidak akan didekati jin?
2. Percayakah anda bahawa ekstrak kurma dapat mengubati kemandulan wanita?
3. Tahukah anda bahawa makanan dan ubat paling penting bagi para angkasawan adalah kurma?
4. Tahukah anda bahawa buah kurma lebih sehat daripada kaviar?
5. Tahukah anda bahawa sabut pokok kurma adalah pembersih yang paling baik bagi tubuh dan dapat melindunginya dari penyakit-penyakit kulit?
6. Tahukah anda bahawa apabila kurma direbus dan diminum seperti teh maka ia dapat menggembirakan hati yang sedih?
7. Tahukah anda bahawa setiap 100 gram kurma mengandungi 318 kalori, setara dengan 315 kalori yang terkandung dalam setiap 100 gram madu?
8. Tahukah anda bahawa sebutir kurma dapat membekalkan anda kalori yang cukup untuk aktiviti seharian dengan penuh semangat?
9. Tahukah anda bahawa makanan paling baik yang digunakan oleh askar perang adalah kurma, kerana kurma membekalkannya dengan kalori, menguatkannya dan menggiatkan kelenjar adrenal sehingga dia menjadi seorang yang berani dan tidak takut akan kematian?
10. Tahukah anda bahawa ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia?
11. Tahukah anda bahawa ada sesetgh fakta yg dinyatakan di atas, saya sendiri pun baru tahu…
Jadi…
Panjang-panjangkanlah agar lebih ramai yg tahu….
Wallahua’lam…
Shamiera Osment.

Good Info about Ramadhan…

Kuliah puasa dr sudut kesihatan. Oleh Dr Norhissam Mustafa, CEO IPKIM (Institut Pengurusan Kesihatan Islam Malaysia)

Tajuk ‘ Ramadhan Pesta. Makanan…..Jom Ubah ke Pesta Ibadah ‘

-Zaman kegemilangan Islam, puasa adlh kemuncak kekuatan. Bln Ramadhan adlh pesta ibadah. Banyak peristiwa besar berlaku spt perang Badar, dn berbagai lagi menunjukkan kekuatan ummat
– Kini Ramadhan dikaitkan dgn keletihan, kelemahan, mengantuk, kurangnya produktiviti dan kini ianya adlh pesta makanan
-Ramadhan adlh bulan kesihatan, bulan silaturrahim, musim perubahan, masa hilang ketagihan, bulan lembut hati, bulan keluasan rezeki, bulan membaiki institusi keluarga

Mengikut kajian kesilapan besar dalam berpuasa;–

1. Menghimpunkan makan malam dengan berbuka puasa adlh kesilapan. Nabi buka puasa dgn 3 biji kurma (atau makanan yg tinggi pottasium spt makanan bergula perang….bukan bergula putih) dan air kosong. Sbb buka puasa bkn utk perut tetapi utk beri tenaga kpd hypotanamos (otak dalam otak). Satu cara elakkan hidang makan malam didepan semasa berbuka. Hypotanamos yg keletihan berfungsi sepanjang hari akn tidak berfungsi dgn betul sekiranya makanan masuk dgn banyak semasa berbuka. Ianya menyebabkan masalah serius kesihatan

2. Jangan window shopping ke bazar ramadhan. Ia akan mengganggu fungsi kawalan hypotanamos. Ianya menyebabkan kita hilang perhitungan utk terus membeli makanan yg kita tidak perlu

3. Jangan lewatkan solat maghrib.
-makanan yg dimakan menghasilkan tenaga utk diagihkan keseluruhan tubuh melalui sel. 1 kilo berat badan mempunyai 10000 trilion sel. Tenaga ini perlu ditolak oleh tenaga yg dilakukan oleh solat yg disegerakan. Allahuakbar……

4. Slps solat maghrib, sel sudah dpt tenaga. Balik terus makan malam. Fully auto kita akan makan secara baik. Jgn lbh lima jenis makanan dlm satu hidangan. Nasi, lauk, sayur, buah dan air

5. Slps mkn mlm, sangat baik kita MANDI dgn air sejuk. Jgn pakai heater. Blh pakai air batu tambah sejuk. Jgn risau mandi malam dgn paru2 berair. DONGENG. Dalilnya jika kita berhadas besar, feqah suruh segera mandi tanpa menunggu pagi. Jgn mandi mcm burung utk elak paru2 berair. Burung mandi dgn cara basahkan rambut tapi badan x basah.

5. Slps mandi, sblm pegi solat isyak minum setengah cawan air campuran 3 biji kurma, satu sudu teh madu lebah dan susu segar yg diblender.

6. Solat Isyak berjemaah. Lps tu sembahyang terawik solat dengan perlahan dan santai. Jgn cari yg gopoh gapah.

7. Pastikan ringan ambil moreh. Mkn lps pkl 10.30 adlh kemudharatan yg besar. Masa ini tenaga sdh cukup penuh dlm badan. Masa tu aktiviti terbaik adlh tadarrus minima 1 helai. Masa ini tenaga akan bawa input terbaik kedalam otak dan hati. Klu masa ini diisi dgn aktiviti atau info yang lalai, maka otak dan hati akan merakam perkara yg kita isi dan blh menjadi pegangan kita seterusnya

8. Slps itu sebaiknya tidur sblm pkl 12 mlm utk kerehatan. Jgn pasang lampu semasa tidur kerana pasang lampu meningkatkan kadar kolestrol 4 kali ganda

9. Slps itu bangun pkl 3 utk qiamullail. Sunat kejutkan ahli keluarga dgn renjis air sejuk dgn ujung jari. Boleh mandi. Xde masalah kesihatan.

10. Sempurnakan 13 rakaat solat. Sunat wuduk, taubat, tahajjud, hajat dan witir,

11. Slps qiam, blh tidur tetapi ringankan seperempat. Masa ni di langit ada spektro bewarna merah jambu antara 3 hgga 5 pg. Masa ini Allah anugerahkan kesembuhan kpd banyak penyakit.

12. Sahur. Sebaik2 sahur adlh seperlapanbelas dari makan malam iaitu lebihan makan malam. Lewatkan masa masak utk elak cepat basi. Lebihkan masak masa mkn malam, jgn campur garam dan simpan sikit utk sahur. Bila nk sahur panaskan dan baru campur garam

11. Slps sahur, terus solat subuh berjemaah.

12. Jangan tidur slps subuh krn gangguan kpd hypotanamos. Ia akan menyebabkan masalah kesihatan

13. Tidur qailullah ( 1 jam sblm zohor). 1 minit waktu ini menyamai tenaga tidur sejam waktu biasa.

Cara makan kurma….60% kebaikan berada pada selaput permukaan luar kurma. Masukkan sebiji kurma dan last sekali keluar biji. Jgn kupas di luar. Kurma terbaik ada 4 jenis…..ajwa, mabrom, sapawi, mariami

Puasa adlh detoksifikasi. Ia berlaku apabila fungsi proses makanan dlm perut berehat lbh dr  8 jam

*notakaki : info copy paste dr group wassap.. ;p

Shamiera Osment