Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak

Resepi ini adalah resepi mak.. Masak tempoyak nie mmg banyak version..ada yang pakai daun kesum, ada yang tambah daun kunyit… Yang nie confirm masakan Pahang tapi bukan area Temerloh lah kan..hihihi.. Bentong mari ok..

Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin
15 biji cili api
3 senduk tempoyak
4 cawan air
3 batang serai
1 keping asam keping
1 inchi kunyit
Cara-caranya:
1. Ikan patin dibasuh bersih.. boleh basuh yang limau kasturi/asam jawa or juga boleh dibasuh dengan tepung..
2. Traditional way cili tadi ditumbuk lumat and ditumbuk bersama tempoyak, cam sambal tempoyak tu.. but modern way kita blender je ngn 1 cup of air tadi…
3. Pastu masuk sume bahan yang diblender/ditumbuk dalam periuk ngn serai n 3cup of air tadi..masak sampai mendidih… Sampai pekat sket pon ok then masukkan ikan and asam keping..
4. Masukkan garam and sedikit gula baru sedap mak kata…
5. Siap, boleh lah makan.. Bismillah~

Inilah hasilnya..

Selamat mencuba…
Love.Hate.Wisdom

Shamiera Osment
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s